tisdag, september 27, 2005

Svenskt Papper drog till Finland

Åkte idag ner på stan för ett besök på Svenskt Papper och köpa lite bra papper inför lite dummymakande. Hade redan fått en hint att något hade hänt min kära pappersgrossist nere vid Stureplan, och visst var det så!

De hade helt enkelt slopat namnet Svenskt Papper och övergått till det lite (i deras egna benämning: modernare profilering och då som namnet map. Naturligtvis greps jag av panik och frågade varför.

Map ägs numera till största del av M-Real som är Finlands största pappersgrossist och ja...ni fattar resten. Namnet kommer från en tidigare grupp av företag som hade samlingsnamnet map. Kopplingen till kartor skall inte existera utan namnet är endast taget från den historiska referensen. Jag uppmuntrar i många fall en modernisering av det gamla, i detta fall vet jag jag inte. Allt ser förvisso fräscha ut i diverse färskalor som är mer eller mindre rätta för tiden. Vilket jag inte heller har några större problem med. Goda variationsmöjligheter av butiksmaterialet helt enkelt.Typon kändes till en början vare sig intressant eller tråkig, bara något som kunde passera obemärkt. Men då hände något, jag upptäckte det gemena a:et!HUR TÄNKTE NÅGON OCH ISF. VARFÖR!?

Har ännu inte kommit fram till vem som ligger bakom denna skapelse men så fort jag har lokaliserat vederbörande så kommer det förhoppningsvis en förklaring till denna "pinne med en asymetrisk cirkel" att försvaras och debatteras.

Jag uppmuntrar definitivt inte till någon bojkott av Map snarare tvärtom, jag kan bara trist konstatera att gamla kära Svenskt Papper har dragit på en lång utdragen finlandskryssning och kommer förmodligen inte att komma hem igen.

15 Kommentarer:

Anonymous Adam skrev..

Det är SWE som står bakom:
Se den här artikeln på Resumé.

27 september, 2005 20:02  
Blogger Mattias skrev..

Jag tycker att m:et är löjligt likt logotypen i m2, kolla www.m2.nu. En tillfällighet?

27 september, 2005 20:31  
Blogger michael skrev..

Oh bra jobbat där, missade faktiskt den artikeln helt i förra veckan.

27 september, 2005 20:57  
Blogger Daniel skrev..

Jag tycker att det är synd att dom byter namn. Gillade hela svenska konceptet (som man försöker intyga sig själv om att allt är som t.ex. ica osv.) Men nu när jag pratade med en av dem i måndags så blev jag först & främst förvånad över hur dom uttalar det. Kan kopplas till tidigare inlägg här på groupies angående engelsk copy. Det låter fånigt när man pratar svenska och sen trycker in ett ord på engelska som just denna man betonade starkt och stolt. sen.., Loggan.., Måste jag ens kommentera Micke?, m:et & P:et kan funka, men a:t, förstår jag inte. Martin vad tycker du?
Detta blev för långt, och jag vet inte vad jag sagt i princip... men typ..

28 september, 2005 00:23  
Blogger David Lindström skrev..

Jag tycker a:et funkar när man ser det i namnet map. Som ett fristående a vette sjutton. Det är annorlunda och konstigt, visst. Men varför inte?

Däremot så invänder jag mot namnet map. Känner ingen direkt logisk koppling till papper förutom att kartor är tryckt på papper då såklart... plus att de är på engelska och hela den diskussion vi hade förut... men ja... iof så måste ju inte ett varumärke ha en övertydlig koppling till produkten. Hjärntvätt är nyckelordet. Allt kan ju associeras till allt... på gott och ont...

29 september, 2005 11:32  
Blogger michael skrev..

Enligt de själva så skall namnet inte på något sätt kopplas till kartor eller motsvarande. Det finns liksom ingen förklaring som känns bra.

29 september, 2005 11:43  
Blogger Martin N skrev..

Jag var på lanseringspartajet på liljevalchs igår (helen chadwick + gratis mat + gratis sprit + presenter). Det var schysst, något man inte kan säga om loggan.

29 september, 2005 18:28  
Blogger Martin N skrev..

Det är inte SWE som gjort loggan, Den existerade sedan tidigare. Ingen från Map verkade heller veta vem som har gjort den.

29 september, 2005 18:32  
Blogger michael skrev..

Pheew, Martin jag hoppas du har rätt, jag har mycket svårt att se en sådan logga komma från SWE.

29 september, 2005 22:08  
Blogger Martin skrev..

a'et är min kompis i rullstol. alltid glad, alltid cp.

29 september, 2005 22:25  
Anonymous Anonym skrev..

Kan ingen av er se att loggan är uppbygd av former som skall efterlikna böjda ark? De är ju hur tydligt som helst, snyggt njae, men säker insålt som ett konceptuellt mästerverk.

01 oktober, 2005 08:42  
Anonymous Anonym skrev..

Fan vad ni är dåliga på research, 1 minuts Googling gav mig resultatet av Wolff Olins har gjort deras nya logga.

01 oktober, 2005 12:54  
Blogger Martin N skrev..

Hur tydligt som helst tycker jag inte att det är. Eller, det är det uppenbarligen inte då du är den enda här som uppfattat det, anonym. Du får gärna länka till till sidan där loggan förklaras.

Den enda sida jag hittade var på finska, så det här är översatt.

Brandingkonsulten Wolff Olins skapade företagsnamnet, och uttrycket Map tillsammans med representanter för företaget. Map valdes som namn för att det är kort, meningsfullt och svårt att uttala fel på något språk. Det för med sig associationer till både papper och utdelning. Det grafiska företagsuttrycket består av två kontrastfärger - mörklila och limegrön. Den lila färgen symboliserar en sann satsning på kundrelationer och ett personligt grepp. Limen symboliserar en fräsch, energisk och handlingsorienterad inställning.

01 oktober, 2005 14:13  
Anonymous Anonym skrev..

Martin N: Jag har inte läst detta någonstans, det är min tolkning. Jag kan ha fel, men så tolkade jag den iallafall.

01 oktober, 2005 16:07  
Anonymous Anonym skrev..

"lila färgen symboliserar en sann satsning på kundrelationer och ett personligt grepp. Limen symboliserar en fräsch, energisk och handlingsorienterad inställning."

Endast formgivare, AD's och liknande kan hitta på en sådan beskrivning av ett alster, endast för att ge en förklaring till varför man väljer att göra något så gräsligt. Det bevisar bara att färgvalet kan beskrivas på det sätt som passar en själv. Överpretantiöst dravel...

05 oktober, 2009 06:48  

Skicka en kommentar

<< Home