lördag, november 19, 2005

Seglarsynthpop

Någon gång då och då, väldigt sällan numera, kommer musik som får en att kasta vardagens gråtrista problem bakom sig och man vill bara dansa dansa. Detta har hänt minst två gånger i Sverige. Båda gångerna har två äldre killar som från första stund sa: "We oppose all rock n roll". De som sa det var Embassy från Göteborg, inför släppet av sin första skiva Futile Crimes.

Nu är det då dags igen med albumet Tacking och rent musikaliskt är det återigen fantastiskt. Personligen är jag nog inne på min 30:e raka lyssning. Den har krossat allt motstånd på playlisten i iTunes. Trots den fantastiska musiken är det form vi älskar att diskutera här på Groupies så måste vi naturligtvis behandla även detta omslag. Fredrik Lindson och Torbjörn Håkansson är båda ganska insatta och märkbart intresserade av det visuella uttrycket i sin musik och på scen.De kanske inte är riktigt på Pet Shop Boys nivå vad gäller det totala formtänket, men de är snyggare, yngre och har bättre klädsmak.Så raskt vidare till omslaget, bakom formgivningen står Vänskap från Helsingfors. Ett kollektiv på 3 grafiska formgivare. De jobbar bland annat med Colette i Paris. Vad tycker man då om omslaget? Rent instinktivt så känns det lite anonymnt och en smula tråkigt. Samtidigt som jag in nästa sekund kan älska just detta. Bra typografi, inget direkt revolutionerande men iaf. ett gott hantverk. Måste ju någonstans bestämma mig för vad jag ska tycka men i detta fall så får det gärna vara fint den ena dagen och mindre fint den andra.

13 Kommentarer:

Jacob! skrev..

Om du lyssnat på skivan trettio gånger skulle jag gärna vilja ha en lite djupare analys och koppling musik - uttryck än att det är fint ena dagen och fult andra.

19 november, 2005 19:58  
tobbe skrev..

tycker den svarta cirkeln och nåt fint serif är lite uttjatat.

19 november, 2005 22:49  
Henrik Lundström skrev..

Jag tycker om de där srve-affischerna som satt uppsatta i Sthlm för ett par veckor sedan, The Embassy? Fantastiska i teorin, oftast rätt tråkiga i praktiken.

20 november, 2005 00:35  
Martin Löfqvist skrev..

Vad det gäller omslaget så känner det precis som bandet:
Rätt i tiden och utstuderat.

20 november, 2005 03:44  
Viktor Edvardsson skrev..

Some Indulgence är väl skön, men som sagt, utstuderat! TTA, Lo-Fi FNK, Le Sport och Embassy har gjort sitt. Även fast de lämnat efter sig en hel del grymt!

20 november, 2005 10:14  
Anonymous skrev..

"Rätt i tiden och utstuderat."
Bästa analysen på länge.

20 november, 2005 12:13  
michael skrev..

Oj , här har det hänt grejer.

Skivan känns som helhet mycket bättre Futile Crimes. "Information" t.ex. har om möjligt blivit något starkare i denna albumversion än vad den var på EP:n.
För mig är skivan som helhet det jag gillar mest, den är liksom ärlig, rak och 9 låtar om drömmen om den kompletta uppriktigheten och att man allt som oftast aldrig når dit.

Deras liveframträdanden lämnar mellan varven mycket mer att önska som jag bistert fått erfara. Det är också här jag tror deras största problem ligger, de tar sig själva inte på så stort allvar som de gör sken av att göra och all antirocknroll faller liksom lite pladask.

När musik är bra så tenderar många att vilja överanalysera, är en skiva bra så låt den vara det. Vilket är fallet även här, men jag var naturligtvist tvungen att ytterligare beskriva eftersom vissa inte förstod varför jag gillade den.

Skivobolaget Service är och förblir åtminstone inom överskådlig tid det viktigaste bolaget för ny bra svensk musik. Däremot tror jag att Embassys skivor är de som kommer att åldras bäst i hyllan.

20 november, 2005 12:40  
steppis skrev..

mediokert.

En del verkar väldigt lätta att kittla med form.
Detta bidrar med en gäsp till formen och ett
jaså! till musiken.

//

20 november, 2005 22:49  
Martin Löfqvist skrev..

citat Sebastian SG:
- En misslyckad Embassy-intervju i nya Rodeo (de var så tröttsamt poserande, insisterade på att ta tillbaka ungefär allt de sagt under intervjun och ändra citat på de mest obegripliga vis…jag orkade inte bitcha för att det var så tight deadline. Ironiskt nog blev artikelns rubrik något i stil med “Vi hatar poser”).

http://www.bomben.se/barbaro/

21 november, 2005 02:55  
Johanna skrev..

Es omslag är ok, om man jämför med ttas klumpiga, som jag har väldigt svårt för, är de här mer förfinade men ändå relaterade.

21 november, 2005 16:50  
Jacob! skrev..

Jag tycker musiken är jättebra, teorierna intressanta men inte alltid förenliga med just musiken och en fråga bara: sen när är poserande en så värst dålig sak?

Jag älskar när saker utger sig för att vara tuffare/smartare/snyggare än vad de är (jag går nästan alltid på det i alla fall).

22 november, 2005 10:00  
Martin Löfqvist skrev..

Jag tycker också att poser är en rätt fin sak, om inte annat är det nödvändigt om man sysslar med musik, och inte vill vara studiomusiker.
Men förväntansglappet som uppstår när poserna visar sig vara inget mer än just poser är... trist.

22 november, 2005 17:53  
Steppis skrev..

Ångrar mig lite, skivan har 1 bra låt.
Tyvärr är det ju lite lite.
men jag diggar iaf 'It Pays To Belong'
/Så e man ju gammal Pet Shop Boysare

25 november, 2005 00:13  

Skicka en kommentar

<< Home