fredag, december 16, 2005

Astoria CinemasSandrew byter namn till Astoria Cinemas. Namnet kommer från Sandrewa flaggskepp på Nybrogatan i Stockholm.
Stockholm Design Lab gör formen.även konceptet byts ut, att gå på bio är inte samma sak som det var förut enligt dem själva, därför blir det Lounge (bar på vissa biografer) samt dvd-shop. vilket kan vara lite kul, eller nytt iaf.Logotypen tycker jag känns futuristisk och lite härlig. Men på skylten utanför biograferna är det två lampor i vardera "a" som jag inte förstår, nån som kan förklara? Tydligen skall inredning och hela kittet uppdateras, vilket skall bli mycket intressant att se.Nå vad tycker ni andra?

22 Kommentarer:

Henrik Lundström skrev..

Ska det kanske föreställa ett öga?

En hemlis bara oss emellan: egentligen drömmer jag i smyg om att få jobba på Sthlm Design Lav.

16 december, 2005 20:55  
Daniel skrev..

Jo jag va inne på ögon jag med, men varför två i varje "a"? Dom släcker ner storia med några sek. interval och bara har a:na lysande. Jag har inte hajjat de ännu, men väntar på någon grym förklaring då jag vet att de måste finnas. Annars blir jag besviken.

16 december, 2005 21:32  
Viktor Edvardsson skrev..

Hemsidan var väl sådär halvkul...

16 december, 2005 23:13  
Niklas skrev..

Me like

17 december, 2005 01:49  
Anonymous skrev..

http://www.astoriacinemas.se/ kolla på hemsidan, och fäst blicken på loggan. samma sak händer med den då och då, och jag tycker det är rätt tydligt att det är ögon det ska föreställa. Vet inte om man gillar det fullt ut, känns lite väl simpelt, och går inte helt i linje med resten av konceptet.

17 december, 2005 15:28  
Daniel skrev..

This post has been removed by the author.

17 december, 2005 15:50  
Daniel skrev..

ahh, nu ser jag,såg den inte upplyst. Nu är jag med. Känns lekfullt och roligt att de vågar.thnx

17 december, 2005 15:54  
Daniel skrev..

men håller med om att de kanske inte passar in på resten av det man sätt hittills.

17 december, 2005 15:55  
Daniel skrev..

sen la jag märke ill en annan sak på deras sida.

www.labkid.se/groupies/astoria
kolla de två bilderna, lite för lika tycker jag.

eller överdriver jag?

17 december, 2005 16:22  
Martin Löfqvist skrev..

Innan Triangelfilms köp av Sandrews såg det ut att bli en SFdominerad biomarknad i Sverige. Och så blir det såhär bra - det finns hopp alltså.

Utöver att logotypen är knasig, skitkul och ibland rätt snygg så verkar Astoria satsa på saker som SF inte ens skulle kommit på i den sjukaste av feberdrömmar: vin/öl efter bion, trevligt bemötande, mötesplatser och försäljning av dvder.
Det är en sådan vitalisering av bioklimatet att jag nästan blir tårögd. Och till det passar den där logotypen så bra. Den illagröna färgen är väl nästan den raka motsatsen av SF's trista rödmurriga, nerkissade heltäckningsmatta?

I går kväll så förfestade vi fyra stycken unga män som alla tycker brödtext är festligare än bröstvårtor och hamnade självklart i en lagomt hetsk diskussion om gridsystemen på deras annonser och hårstrecken på logotypen. Och det finns massor att diskutera kring - det känns i vissa avseenden som ett första utkast, lite klumpig.
Och på tal om annonserna så måste det ju vara ett kommersiellt självmord: vilka andra än typografiintresserade läser igenom texten?

Det enda som brister är deras oengagemang på webbsidan. Och det känns som ett genomgående problem idag: stora företag betalar fakturor på ett par miljoner från byråer som Stockholm Design Lab men snålar när det kommer till www'n.

När hade vi sist en sån här intressant design att vara glada över?

17 december, 2005 18:34  
michael skrev..

Mycket essens i det ni säger rörande denna logotyp. Personligen så blev jag ohyggligt glad för att Sandrew återföddes till Astoria. Först ett namn och även en biograf som jag älskat hämningslöst så länge jag kan minnas.

Sedan idéen kring ett "upplevelsecentrum" gör inte det hela sämre.

Logotypen då, jo den är nånstans precis mellan love and hate för mig. Vid första anblick så gillar jag den skarpt för att senare tycka att det är något som inte stämmer, kan inte riktigt förklara det ännu.
Den är lekfull och behaglig och beskådar man den in stadsarkitetkuren och med sina konkurrenter så är den en klar vinnare. Jag köper däremot inte ögonen riktigt ännu.

Hemsidan däremot lämnar mycket mer att önska, annonserna har jag dessvärre inte sett så jag återkommer när jag forskat vidare.

Som slutbetyg och som koncept så är detta en vinnare och jag hoppas nu bara att det håller i sig och blir den framgångssaga vi alla hoppats på.
Stockholm Design Lab fortsätter sitt segertåg i ett sätt som jag inte riktigt sett förut, kul!

17 december, 2005 19:03  
Elias skrev..

Instämmer med Martin helt, kul att ett så stort företag vågar satsa och det har ju gett avkastning. Hemsidan, återigen varför ser man inte till att skaffa en lika bra webbyrå som designbyrå!?!? Den är katastrofal & kan få hela konceptet att falla. Tror 90% av alla besökare bokar sina biljetter på nätet. På nätet får jag ingen känsla av att jag kan sitta i loungen efteråt & dricka vin.

Hursomhellst, hatten av för Astoria och SDL.

17 december, 2005 19:58  
T skrev..

Jag tycker det är snyggt men jag får inte så mycket futuristisk känsla,mer ett nostalgiskt tillbakablickande till Monica Zetterlunds Stockholm, då det var fint att gå på bio och Kungsgatam var, ja vad vet jag, fin,speciell och kanske glomourös.

18 december, 2005 16:45  
Martin Löfqvist skrev..

T: är det inte såna värden som man måste ladda ett biobesök med för att det ska kännas värt att betala runt 100 kronor för någonting som finns gratis hemma vid datorn?

18 december, 2005 19:57  
T skrev..

martin: jo visst är det så. Jämför med att gå på bio i USA, visst är det en upplevelse men en ganska grisig upplevelse laddad med allt annat är Monica Zetterlund men jag tycker det känns lite grisigt i allmänhet att gå på bio. Hoppas Astoria lyckas få bort doften av popcorn, människa, billigt rakvatten och de aplåderande människorna.

Ursäkta ev felstavning, jag bor i Holland nu för tiden...

18 december, 2005 22:46  
Viktor Edvardsson skrev..

Applåderande människor kan stundtals vara jättemysigt! Det känns lite som att hela det nya konceptet bygger på public service och hela den svenska robusta framförhållningen till kultur och konst. Det är bara folkets bio som lyckats hålla den approachen under de senaste åren, men det är riktigt kul att det tas seriösa kliv åt rätt håll.

19 december, 2005 07:27  
T skrev..

Visst kan applåderade människor vara fint, har dock aldrig uppskattat det på flygplan, filmer eller när någon tappar något.

Kanske missförstår jag Viktor men inte känns väl Astoria public service och typiskt svenskt men Zita, mmmm..

19 december, 2005 11:51  
Brita skrev..

martin: jag tycker att annonserna är jättebra, även copymässigt. de hittar rätt samtalston för målgruppen och sätter känslan (mer än bio) perfekt.

däremot är jag skeptisk till biljetterna. känns lite för mycket som ett vanligt kvitto istället för en värdehandling. otydlig är den också, när all text har samma grad (jag vet nog redan att jag är i Lund men var står det egentligen vilken sal jag ska vara i?).

hoppas inte att redesignen på själva biograferna innebär att Victorias fina träkonstverk på dörrarna slaktas. måste ses.

19 december, 2005 20:52  
Martin Löfqvist skrev..

Kul med lite copysunpunkter också. Och du har såklart alldeles rätt angående biljetten.

19 december, 2005 21:04  
Viktor Edvardsson skrev..

T:

Jag jämför inte med folkets bio - men man ser ju att det tas steg i rätt riktning i och med loungerna och liknande.. Sandrews var ju på väg neråt i kedjan med sporadiskt utplacerade röda, nerkissade heltäckningsmattor.

Märk väl att jag inte bor i Stockholm. I Västerås finns det bara två stora biografer + folkets bio. Detta är stort!

20 december, 2005 09:41  
Henning skrev..

Jag gillar den nya logotypen. Mitt första intryck var att den såg lite överdesignad ut, men den växer. Dock är jag fortfarande inte säker på a:na.
Angående det nya konceptet håller jag med Martin. Viktoria har till exempel haft espressomaskin länge nu och jag ser det gärna på fler ställen.
En mindre bra del är som sagt annonserna på biosidorna. Det ser väldigt stelt och stramt ut! Jobba mer! Med en sån intressant logo borde helhetsintrycket också vara intressant.

26 december, 2005 20:00  
Anonymous skrev..

Jarå. Profilen funkar helt klart. Roligast är att de kör en så hård motsats mot SF.

Konceptet. Jorå. Upplevelsecentrum. Kul. Men jag vet inte. Dvd-shopper är inte så jävla kul och öl kan man dricka någonannstans. Jag skulle istället vilja se tyngd på fina saker som t.ex filtar för utlåning, biostolar anpassade för kärlekspar eller småbarn, rum/ytor att lämna egna intryck/kommentarer och kunna ta in andras.

.. men det finns helt klart hopp och jag blev riktigt glad när jag såg annonsen.

/David som glömt bort sitt lösenord.

31 december, 2005 00:01  

Skicka en kommentar

<< Home