tisdag, april 11, 2006

Groupies intervju: Daniel Carlsten/Acne

Här kommer nu en intervju med Daniel Carlsten Art Director på Acne Creative som ligger bakom den underbara profilen till Restaurang Deville på Roslagsgatan 6 i Stockholm.*Du var tidigare en av två personer bakom den lilla designbyrån Säg Hej. Hur har det varit att gå från det småskaliga till stora Acne och jobbet som Art Director där?-Jätteroligt. Jag har ju glädjen att fortfarande jobba med Jonas som var andra halvan av Säg Hej, då vi sitter här båda två. Det finns massa fördelar med att sitta på Acne. En fantastisk fördel är att vi slipper vara våra egna projektledare och leka business för det är vi verkligen skitdåliga på. Sen sitter det massa duktigt folk här som man lär sig saker av varje dag. Vi äter kakan och har den kvar kan man säga.

*Du ligger bakom den underbara profilen till Restaurang Deville (Roslagsgatan 6, Stockholm). Berätta lite om hur uppdraget kom till er på Acne?-Projektet kom igång på det enkla sätt att ett par stycken här på Acne är stammisar på restaurangen. Det kändes roligt att kunna hjälpa varandra med det man är bra på. Restaurang DeVille är en supertrevlig restaurang som hittills har fått oförtjänt lite uppmärksamhet. De är en underdog och det är det som är inspirerande. Jag jobbar mycket hellre med Deville än nån erkänd stjärnkrog som alla känner till. Där är ju jobbet redan gjort. Deville är på väg nånstans och jag vill följa med.

*Berätta lite om tankarna bakom hela projektet och hur ni gick tillväga för att nå den slutgiltiga produkten?-Restaurant Deville serverar en förstklassig meny i en avslappnad miljö, med inställningen att det inte ska vara jobbigt eller stiff att gå ut och äta bra mat. Man leker med klassiker och blandar franskt med svenskt med annat. Kort o gott; nerskalat, basic, avslappnat, men med väldigt bra mat – Stjärnkrog unplugged.
Kring brunchen tog vi oss an Restaurang DeVilles avslappnade unplugged-filosofi och avbildade maten så fint vi kunde med så enkla medel som möjligt – papperspyssel. Cross-over-mat blev klipp-o-klistra-mat. En lek med klassikerna.*Hur tar ni hela konceptet vidare, kommer det grafiska att implementeras i själva restaurangen?-Det får ni väl se.

*Hur har restaurangen själva reagerat på profilen?-Bra. Resturang Deville är en skön kund på det sättet att de är helt orädda i sitt förhållande till oss. De har förstått att om vi har roligt och kan släppa loss när vi jobbar så blir deras grejer bättre.

*Vad inspireras du av?-Jobb. Ofta tycker jag man blandar ihop inspiration med influenser och referenser. Inspiration handlar ju om skaparglädje och lusten att hitta på grejer. För mig uppstår den lusten när jag ser en möjlighet i något som kan bli bra. Den lusten vill jag hitta i uppdragen i sig, för om man inte ser några möjligheter är det ju meningslöst att man gör jobbet.

-Vad jag influeras av är olika. Kring Restaurang DeVille influerades jag bland annat av japanska papperskonstnärer som jag tyvärr inte har några namn på.

*Har du själv några "idoler" inom formgivning som du vill tipsa oss om?-Jag är vansinnigt dålig på att namedroppa designers från nu och förr, men tre killar som gör mig glad är Michel Gondry, Verner Panton och Edward Gory.

*Framtida drömkund?-En drömkund skulle vara en kund som kommer till en för att de gillar det man gjort innan, men vill se nåt helt nytt. Det skulle ju betyda att de har förtroende för en, och förtroende är en sån skön förutsättning att jobba utifrån.

*Favorit typsnitt?-Det känns för begränsande att hålla på med sånt. Jag vet att det finns en massa formgivare som jobbar så men det får vara deras grej. Om jag ska göra en ölflaska för eller ett skivomslag eller vad det nu kan vara är det ointressant om min favvofärg är rosa eller om jag gillar prickigt.

*Vad ska du göra i sommar?-Dricka Sangria på Restaurang DeVille

*Mest spelade låt i iTunes för tillfället?-Nån etiopisk kvintett som spelar på soundtracket till ”Broken Flowers”. Väldigt svängigt.

*............... is the black?-Henrik Åkerberg is the new black. Han har sagt upp sig och ska göra sin egen grej. Bra gjort.


Tack till Daniel & Acne och väl mött över en sangria på Deville senare i vår.

6 Kommentarer:

Erik skrev..

Jag håller med. Henrik Åkerberg är minst sagt tip top.

11 april, 2006 15:15  
Orvar K skrev..

Ja han är verkligen pa väg, hans senaste grejer ar grymma!

11 april, 2006 15:22  
Anonymous skrev..

Ska han köra vidare med Korven eller är det något ännu nyare på gång?

11 april, 2006 15:36  
Fad skrev..

Jag diggar hans filmer (Åkerbergs)! Printen är väl iofs också helt ok, men inget utöver det vanliga...

12 april, 2006 09:41  
MLVR skrev..

Grymt snyggt. Väldigt Thomas Demand men glatt.

13 april, 2006 11:40  
Martin Löfqvist skrev..

Daniel, Acne, DeVille - ni har verkligen gjort ett fantastiskt fint jobb.
Önskar flera skulle våga att jobba på det här viset, tumm/en/arna upp!

29 april, 2006 02:03  

Skicka en kommentar

<< Home